af Mette Søvsø

Ved udgravninger i Ribe finder Sydvestjyske Museer engang imellem pilgrimsmærker fra middelalderen. De er små souvenirs støbt af metal fra rejser til valfartssteder og blev typisk syet på tøjet som små amuletter og beviser på, at man var et fromt menneske og skulle behandles godt.

De ældste kristne pilgrimsmål var Jerusalem, Rom og Santiago de Compostela, men i løbet af middelalderen kom der et utal af valfartsmål til, så man ikke behøvede at rejse helt så langt.

Et meget populært rejsemål var Køln, hvor man kunne besøge De hellige tre Kongers relikvier, som var placeret i et kostbart, gyldent skrin i byens katedral.
De hellige tre Konger var nogle af de populæreste helgener i middelalderen, og de blev anråbt i forbindelse med en lang række sygdomme og lidelser og beskyttede rejsende.

Pilgrimsmærker fra Køln har billeder af de hellige tre konger, der tilbeder Jesusbarnet, der sidder på Marias skød. To sådanne mærker er fundet i Ribe gennem tiden.
Det ene, som kan ses i Domkirkemuseet, har på bagsiden indridset en korsfæstelsesscene.

Fænomenet med at have et billede eller en tekst på bagsiden af et smykke eller lignende er velkendt og bundede i, at man havde en forestilling om, at en særlig kraftfuld amulet var noget, som var hemmeligt eller ikke direkte synligt.