af Mette Søvsø

Ud over Domkirken blev der i løbet af middelalderen bygget en lang række kirker, klostre og kapeller i Ribe. Et af dem var Gråbrødreklostret, som blev etableret i 1232, og som gennem middelalderen udviklede sig til et stort bygningskompleks. En stor del af klostrets bygninger og grund er udgravet, og Sydvestjyske Museer har mange flotte fund herfra.

Et af dem er denne store kande, som blev fundet i et affaldshul på klostrets grund, i mange dele. Kanden er limet sammen efter den blev fundet, og de manglende dele er rekonstrueret.

Den er fremstillet i Nordfrankrig, og sejlet hertil med fremmede købmænd. Ved udgravninger i Ribe finder arkæologerne meget ofte skår af keramik, som er importeret fra især Tyskland, Frankrig og Nederlandene, også skår fra kander af samme type som denne.

Netop denne store kande er dog usædvanlig på grund af sin størrelse og meget tynde vægge, den har et rumfang på flere liter.
Den har næppe kunnet holde til at bruges til at fyldes med væske, det ville gøre indholdet for tungt til hank og vægge.

Kanden er et vidnesbyrd om de stærke handelsforbindelser, som Ribe havde med andre steder i Nordeuropa, og om den efterspørgsel der har været her på luksusvarer som denne, der måske kun har været til pynt.
Hvordan mon munkene har brugt kanden i deres kloster?
Har den pyntet på bordet eller måske i en vægniche i klostret?